Apeldoornse Uitvaartbeurs
Organisatie: Laatste Vlucht
info@laatstevlucht.nl

Keramiekatelier Ornandum 

Urnen en grafmonumentjes voor mens en dier
 
Afscheid nemen komt vaak onverwacht en is altijd ingrijpend. Elk mens heeft een rouwproces nodig om het verlies te verwerken zodat verdriet  gaandeweg plaats kan maken voor dierbare herinneringen. Rituelen en symbolen vervullen hierin een belangrijke rol. Onze samenleving is verregaand verzakelijkt waarbij er weinig plaats en tijd meer is voor een rouwproces: er wordt van ons verwacht dat we al snel weer overgaan tot de orde van de dag.                                         Ik denk dat we onszelf te kort doen  wanneer we niet de rust en tijd nemen voor een rouwproces waarbij persoonlijke symbolen tot uitdrukking kunnen komen.

Bij de keuze van een urn komen rituelen, symboliek, rouw en herinnering  samen. In plaats van een rationele beslissing die genomen moet worden, kan het ook een proces  zijn dat leidt tot een urn die herinneringen verankert die dierbaar zijn. Wanneer je samen die elementen bijeen zoekt en benoemt, deel je emotie en ben je elkaar tot steun – dat geeft troost en is helend. Het vertrouwen dat mij wordt geschonken om dit mede vorm te geven is mij heel dierbaar en maakt dat het resultaat meer is dan de som der delen. Elk mens en dier is uniek en daarom wil ik ook van elke urn een uniek werkstuk maken.
 
In het atelier zijn veel voorbeelden van vormen, kleuren, glazuren en technieken te zien. De vormgeving gaat van klassiek of sober tot kleurrijk. Gravures en schilderingen breng ik met de hand aan en in principe is alles mogelijk, mits het technisch uitvoorbaar is en de urn aan de eisen voldoet die er aan gesteld worden. Factoren als vorstbestendigheid spelen een rol wanneer de urn buiten wordt geplaatst en niet alle technieken, zoals (naked) Raku of rookstook, zijn hiervoor geschikt.

 
Voor baby’s zijn ook urnen mogelijk in de vorm van een hartje, al dan niet met details als een vlinder.  Voor kinderen is kleurrijk werk mogelijk en  gravures, schilderingen of relief kunnen altijd worden aangebracht. Voor dieren zijn er veel mogelijkheden, ook in de vorm van een kluif voor een hond, of een hart voor een kat of ander huisdier. Deze vormen kunnen ook als een  vorstbestendig grafmonumentje uitgevoerd worden waarbij gravures, tekst en schildering altijd mogelijk zijn.

 

Ik werk uitsluitend op afspraak, enerzijds om buiten werktijden flexibiliteit te bieden in de avond of in het weekend en anderzijds om de tijd en rust te garanderen die prettig is. Wanneer er sprake is van een crematie, kan de as door het crematorium altijd in een tijdelijk urn worden afgeleverd waardoor er alle tijd is om een definitieve urn te laten maken. Er is een vaste prijs van toepassing waarbij de tijd voor (tussentijds)overleg  is inbegrepen, evenals het overdoen van de as wanneer de urn klaar is wanneer dit gewenst is; hier kunt u altijd op wachten. Opsturen is ook altijd mogelijk en wanneer de afstand te groot is voor een persoonlijk bezoek kan er overleg via telefoon of mail plaatsvinden en kan ik tussentijds foto’s van tussenstadia van het werk mailen. Als de behoefte bestaat, kunnen er kleine, symbolische voorwerpen mee in de urn worden geplaatst; hier houd ik tijdens het ontwerp rekening mee. Wat prijsstelling betreft, wil ik niet duurder zijn dan standaardwerk dat aangeboden wordt door crematoria en behoudens zeer speciale wensen lukt dat ook altijd. 

 

 
Wanneer u vragen heeft over mogelijkheden of prijzen, aarzelt u dan niet om vrijblijven te bellen of te mailen. Natuurlijk bent u altijd vrijblijvend welkom in het atelier; wel altijd vooraf even bellen of mailen.
 

Keramiekatelier Ornandum

Hees 1, B-2310 Rijkevorsel

www.ornandum.be