Apeldoornse Uitvaartbeurs
Organisatie: Laatste Vlucht
info@laatstevlucht.nl

Marleen Rijvers

 Kistkleden en lijkwaden

De kunstenaar

Marleen Rijvers is beeldend kunstenaar. Ze houdt zich in haar werk bezig met het ontwikkelen van o.a. wandobjecten en sculpturen. In haar werk laat ze inspireren door natuurlijke materialen en ‘afgedankte voorwerken’ die ze vindt in haar leefomgeving. De gevonden voorwerpen hebben in een eerder leven een heel andere betekenis gehad. Door een subtiele combinatie van natuurlijke materialen en gevonden voorwerpen creëert ze subtiele, serene en verrassende beelden op zowel driedimensionaal niveau als op het platte vlak. Thema’s hierbij zijn: aarden, wortels, verankering in de geschiedenis, sporen. Veelal onderwerpen die in het collectieve geheugen vast staan.

Naast wandobjecten en sculpturen maakt Marleen ook kistkleden en lijkwaden. Hierbij gebruikt ze natuurlijke materialen zoals wol, zijde, linnen en katoen. Thema’s uit de geschiedenis vormen hierbij een inspirerende bron.

Kistkleden 

Kistkleden kunnen voor en tijdens de uitvaart gebruikt worden door ze over de kist hen te leggen. Het zijn zachte en warme doeken die aangepast kunnen worden aan de sfeer die de nabestaande neer willen zetten. Middels kleuren, patronen, motieven en symbolen krijgen de kistkleden een persoonlijke tint waarmee het verhaal van de overledenen verteld kan worden.

De kistkleden kunnen mee begraven/gecremeerd worden. Tevens kunnen ze gebruikt worden als herinnering voor de nabestaanden.

Lijkwade

Lijkwaden dienen ter vervanging van een kist. De kleden worden om het lichaam gewikkeld en bieden op die manier een heel natuurlijke bescherming. Het gebruik van natuurlijke, organische materialen biedt een hoge isolatiewaarde.

Lijkwaden creëren een andere sfeer rondom het afscheid nemen: men kan zelf bepalen in hoeverre de overledenen getoond wordt, het lichaam kan bedenkt worden waarbij de contouren wel zichtbaar blijven, de barrière tussen de overledenen en de nabestaande is minder groot. Daarnaast zijn er mensen die het niet prettig vinden om zich te moeten laten kisten. Een lijkwade biedt dan een alternatief.

Ook voor de lijkwade geldt dat deze mee begraven/gecremeerd kan worden. Indien er gebruik wordt gemaakt van een ‘onderkleed’, kan ook de lijkwade ter nagedachtenis gebruikt worden voor de nabestaande.

Bij het gebruik van een lijkwade dient tevens gebruik te worden gemaakt van een draagbaar. Deze zorgt voor ondersteuning. 

Naar wens gemaakt

In overleg met Marleen Rijvers kunnen de kleden en wades, indien de tijd dit toelaat, naar wens gemaakt worden. Hierbij kan overlegd worden welk materiaal gebruik wordt, welke kleuren gebruikt worden, en welke motieven en symbolen in het doek terug moeten komen. De kleden kunnen dan eventueel vooraf ook gebruikt worden als plaid of wandobject.

 Contactgegevens

info@marleenrijvers.nl

www.marleenrijvers.nl

  0630405994