Apeldoornse Uitvaartbeurs
Organisatie: Laatste Vlucht
info@laatstevlucht.nl

Hester Macrander 

Uitvaartspreker, ofwel ‘funeral speaker’, net een beetje anders

 Een traan en een lach...

Een uitvaart moet een onvergetelijke bijeenkomst zijn. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen op zoek naar nieuwe vormen om aan dit afscheidsritueel inhoud te geven. Het kerkelijke ritueel is voor velen verouderd en niet kerkelijke-uitvaarten zijn vaak stijfjes en formeel. Ik kan helpen bij het vormgeven van een eigentijds -en vooral een bij de overledene passend- geheel.

Vanuit mijn specialisme als spreker-in-het-openbaar heb ik geleerd in verschillende situaties de juiste toon te treffen. Dat is bij een afscheid des te meer van belang. En misschien mag er naast de traan, ook een lach bestaan? De overledene had vast wel gevoel voor humor, dus zonder het verdriet weg te duwen, kan dat een uitvaart completer maken. Een voordeel is dat ik ervaring heb met het creëren van passende humor.

Als iemand overlijdt, staat de wereld voor de nabestaanden even stil. De dood is niet te bevatten en laat een leegte achter. Ondanks dit moet voor de uitvaart veel geregeld worden. 

 Mijn aanbod:

·       Na een gesprek met de familie/vrienden, schrijf ik teksten en leg deze voor. Desgewenst voer ik het woord, of een deel ervan. Het voordeel is dat ik niet direct emotioneel betrokken ben. Ik kan het ook overnemen mochten emoties te veel de overhand krijgen.  

·       Ik kan familie en vrienden coachen bij het schrijven van de teksten: inhoud, lengte, volgorde, feedback op de tekst geven. 

·       Ik kan meedenken over de samenstelling van het geheel: een afwisseling van tekst, muziek en beeld.

 

Samenwerking met derden:

·       Voor een beeldpresentatie op muziek: grafisch vormgeefster www.gabriellethijsen.nl

·       Voor live-muziek: pianiste, zangeres www.elkejansen.nl. Zij kan tevens een liedtekst 'op maat' schrijven, met inhoud over de overledene.

·       Nog een mogelijke relatie qua muziek (zang): www.kunstminnen.nl

·       Voor bloemen, net een beetje anders: www.debloembinderij.com 

·       Voor verstrooien, net een beetje anders: www.laatstevlucht.nl

 

Samen zoeken we naar de beste manier om dit te doen en er een onvergetelijke herdenkingsbijeenkomst van te maken, die past bij de persoonlijkheid van de overledene. Als de familie besluit dat  ze toch zelf wil spreken, of andersom: ‘Doe jij het toch maar…’, dat is voor mij geen probleem. Ik help bij het proces. 

 

Tarief: in overleg, al naar gelang wat nodig is. Ik streef er altijd naar betaalbaar te zijn.